Amenajarea unui teren de sport sau a unui loc de joacă pentru copii este o misiune pentru profesionişti, iar gazonul artificial sintetic a devenit o alegere importantă datorită costurilor reduse de mentenanţă, suprafeţei de joc ce se menţine în stare optimă indiferent de anotimp şi a duratei scurte de amenajare.
Gazonul sintetic și popularitatea acestuia sunt în creștere fiind din ce în ce mai folosit în diferite spații, de la grădini, terase, școli la terenuri de sport. Iarba artificială, o alternativă sintetică, este o soluție care nu necesită mare atenţie sau întreținere. Este rezistentă și, de regulă, nu suferă la fenomenele climatice din zonele în care se aplică.
Suprafeţele sportive cu gazon artificial sunt practicabile indiferent de sezon.
Pe gazonul artificial poți juca întotdeauna în aceleași circumstanțe bune. Pe iarba naturală nu se mai poate juca dupa aproximativ 300 de ore pe sezon, în timp ce iarba artificială este disponibilă pentru utilizare 24/7.
În sezonul ploios, un teren de iarbă artificială poate fi folosit fără întreruperi, întrucât permeabilitatea acestuia și cea a bazei fac ca terenul să fie mereu funcțional. Vremea uscată nu are niciun efect asupra calității gazonului. Cu ajutorul gazonului artificial toate competițiile și antrenamentele nu ar trebui anulate. Drenajul excelent previne acumularea de apă în zilele ploioase. Nici temperaturile extreme nu sunt o problemă pentru oricine își dorește de fiecare dată un gazon perfect.
Mentenanţa terenurilor sportive cu gazon artificial este foarte redusă.
Iarba „adevărată” necesită mult efort, timp și bani. Iarba artificială nu. Gazonul artificial este o soluție convenabilă și rentabilă, deoarece funcționează cu 100% economii de apă în comparație cu iarba naturală și toate costurile de întreținere sunt evitate; deci nu contribuie la costul apei, o resursă rară, nici al contaminării, deoarece nu este necesară utilizarea nici unei substanțe chimice pentru curățarea și îngrijirea gazonului artificial. Dacă este bine întreținut, terenul de iarbă artificială are o durată de viață utilă de 15 ani, păstrând toate caracteristicile tehnice sportive. De aceea, din ce în ce mai mult, iarba artificială este una dintre alegerile privilegiate pentru cei care doresc să obțină o suprafață cu un aspect natural și frumos pe tot parcursul anului.
În plus, curățarea gazonului artificial este o sarcină simplă care trebuie efectuată în anumite momente și niciodată frecvent. Dacă gazonul artificial este pătat sau este plin de frunze, nu se întâmplă nimic! Pur și simplu trebuie măturat și periat pentru îndepărtarea oricărui reziduu.
Atât culoarea cât și grosimea și densitatea filamentelor permit aspectul natural dorit și garantează rezultate atractive. Fie că se aplică în interior sau în exterior, gazonul sintetic artificial este o soluție care garantează un rezultat final excelent.
Timpul scurt de amenajare a terenurilor cu gazon artificial sintetic.
Amenajarea terenurilor de sport sau a locurilor de joacă pentru copii cu gazon artificial sintetic este foarte rapidă, într-un interval cuprins între 14 şi 30 de zile, mult mai redusă faţă de necesitatea plantării gazonului natural, udării şi creşterii acestuia.
Gazonul artificial este mult mai rezistent la uzură faţă de iarba naturală, prezentându-se optim pe întreaga durată de folosire.
𝐓𝐄𝐑𝐄𝐍 𝐌𝐔𝐋𝐓𝐈𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓 cu 𝐠𝐚𝐳𝐨𝐧 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐌𝐮𝐥𝐭𝐢𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐆𝐫𝐚𝐬𝐬 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 cu înălțimea firului de iarbă 𝟐𝟎 𝐌𝐌 pe o suprafață de 𝟗𝟒𝟗 𝐌𝐏 amenajat la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara, Sat Viișoara, Județul Botoșani.
𝐋𝐨𝐜 𝐝𝐞 𝐉𝐨𝐚𝐜𝐚̆ 𝐎𝐮𝐭𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐒𝐮𝐩𝐫𝐚𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐧 + 𝐓𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐥𝐭𝐢𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐜𝐮 𝐆𝐚𝐳𝐨𝐧 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥 realizate pentru Asezămantul de copii Sf. Ierarh Leontie Rădăuti
Gazonul sintetic este tot mai popular în zilele noastre și necesită 𝐨 𝐢̂𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐢𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚̆ pentru a putea fi menținut într-o formă excelentă o perioadă cât mai îndelungată. Iată ce trebuie să știți despre întreținerea lui:
𝐂𝐮𝐫𝐚̆𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢. Terenurile de sport cu gazon artificial trebuie curățate periodic pentru a îndepărta orice murdărie, frunze sau alte obiecte străine care se pot acumula în timp, deoarece la un moment dat murdăria ar putea forma un strat nedrenant, mediu ideal pentru apariția mușchiului. Aceasta se poate face prin măturare manuală sau utilizând un aspirator special pentru gazon artificial.
P𝐞𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚. Pentru a menține aspectul natural al gazonului sintetic, este importantă perierea periodică. Aceasta ajută la ridicarea fibrelor și reduce riscul de aplatizare.
𝐑𝐞𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐢𝐥𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢. Jucând, la fel ca și la gazonul natural, și cel sintetic se uzează mai mult în anumite locuri. În aceste puncte umplutura se mișcă creând goluri și prin urmare materialul trebuie redistribuit. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla și după niște ploi abundente. Astfel, lunar ar trebui controlată înălțimea umpluturii și redistribuită uniform.
În fiecare an este necesar, de asemenea, 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐚𝐧𝐭𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐮𝐦𝐩𝐥𝐮𝐭𝐮𝐫𝐚̆ prezentă pe teren și apoi să decideți dacă trebuie sau nu să completați cu material (în special în cazul granulelor de cauciuc ). După câțiva ani de viață a gazonului, poate fi necesară înlocuirea parțială sau totală a infillului, operație care poate fi practicată cu ajutorul utilajelor speciale.
𝐈̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐭̦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ reprezintă curățarea umpluturii cu utilaje speciale care au capaciatatea să lucreze până la adâncimea de 2-3 cm sau cu utilaje care ajung pana la 5 cm. Practic aceste mașinării aspiră toată murdăria care cade pe suprafața de joc: mizeria intră într-un recipient iar umplutura cade înapoi pe sol după ce trece printr-un recipient cu diverse găuri. De asemenea, această operațiune implică și uniformizarea straturilor de infill pe toată suprafața terenului de sport.
Pentru a se evita ruperea firelor de iarbă și chiar a gazonului în zonele de îmbinare (lipitura), trebuie respectată 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆𝐥𝐭̦𝐚̆𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐝𝐞𝐜𝐯𝐚𝐭𝐚̆. În cazul în care apar rupturi sau dezlipiri trebuie intervenit cât mai repede pentru repararea acestora astfel încât să nu pătrundă în stratul de infill sub gazonul artificial.