Evadaţi din cotidian la Vatra Dornei, oraşul staţiune merită o vizită

267
Evadaţi din cotidian la Vatra Dornei, oraşul staţiune merită o vizită

Atunci când suntem în căutarea de destinaţii potrivite pentru vacanţă la noi în ţară, cel mai bine este să ne uităm după vechile oraşe staţiune renumite, situate în relativa apropiere  pentru a fi uşor accesibile dacă ne dorim să călătorim cu trenul sau maşina personală.

Vatra Dornei este o renumită staţiune turistică din Bucovina, nordul României care oferă turiştilor experienţe interesante indiferent de sezon. Pârtia de schi Veveriţa, resort-urile balneoclimaterice şi Parcul Central din localitate sunt numai câteva dintre atracţiile cele mai atractive ale localităţii situate în Depresiunea Dornelor, în mijlocul pădurilor şi pe malul Bistriţei.

veverita vatra dornei

Parcul Central din Vatra Dornei cu ale sale veveriţe neobosite în căutarea hranei, a nucilor în mod special, pe care nu le refuză niciodată, este o atracţie memorabilă pentru copiii şi adulţii de toate vârstele. Veveriţele sunt relativ obişnuite cu prezenţa oamenilor şi dacă le mituieşti cu o nucă vor sta şi la fotografie.

Vegetaţia bogată a parcului asigură un climat răcoros pe timp de vară şi reprezintă o oază de aer curat şi umbră.

Cazino restaurat Vatra Dornei
Cazino restaurat Vatra Dornei

Recenta restaurare a faimosului Cazino din Vatra Dornei este un motiv întemeiat de vizită pentru numeroşi turişti, această clădire fiind una reprezentativă pentru arhitectura întregii localităţi încă de pe vremea când această parte a ţării era parte a Imperiului Austro-Ungar.

În Vatra Dornei se găsesc numeroase pensiuni, hoteluri şi restaurante deoarece un procent important din economia locală este asigurat de turism. În fiecare an mii de turişti poposesc la Vatra Dornei pentru o vacanţă la munte, fie că este vorba de Crăciun, Revelion, Paşte sau 1 mai, 1 iunie sau orice altă zi din an.

Dacă te afli în căutarea unui restaurant in Vatra Dornei cu specific tradiţional şi porţii mari, recomandarea noastră călduroasă este pentru Restaurant Vila Iulia, situat în cadrul pensiunii. Restaurantul este deschis zilnic în intervalul 8-23 şi preia comenzile după un diversificat meniu „à la carte„. Majoritatea preparatelor servite sunt cele tradiţionale (mici, ciulama de pui cu mămăliguţă, tocăniţă de hribi cu smântână, ciorbă rădăuţeană), dar sunt disponibile şi unele mai moderne precum crispy strips, burgeri sau pizza.

Restaurantul din cadrul pensiunii oferă posibilităţi de servire a mesei la interior pe timp de iarnă sau la exterior, pe terasa proprie din grădina unităţii.

Vila Iulia oferă cazare in Vatra Dornei

Vila Iulia oferă cazare in Vatra Dornei pentru turişti din toate colţurile ţării, este deschisă 24/24 şi 365 zile pe an, organizând pachete speciale pentru Crăciun, Revelion, Paşte şi pentru alte vacanţe în Bucovina.

Din apropierea pensiunii se pot organiza drumeţii montane către punctele turistice de interes local, precum Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Parcul Naţional Călimani sau Dealul Negru.

Mănăstiri

Municipiul Vatra Dornei, fiind situat în mijlocul Carpaţilor Orientali, vă oferă posibilitatea ca într-un sejur de câteva zile să vizitaţi unele din bijuteriile ţării noastre, astfel încât putem vorbi aici despre un adevărat turism ecumenic.

– Mănăstirile din Bucovina: Putna, Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Humor, Dragomirna;

– Mănăstirile din Neamţ: Agapia, Neamţ, Vărătec, Sihla, Sihăstria;

– Mănăstirile din bazinul Dornelor: Acoperământul Maicii Domnului de la Gheorghiteni.

Excursii

– Maramureş – Cimitirul vesel de la Săpânţa;

– Pasul Tihuţa, unde puteţi vizita Castelul Dracula;

– Valea Bistriţei: pasul Zugreni, Ceahlăul, lacul şi barajul Bicaz, Cheile Bicazului.

Programe turistice

– Excursii: Parcul naţional Călimani, Telescaun, Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la Gheorghiteni, Mănăstirea Păltiniş;

– Picnic pe Dealul Runc;

– Foc de tabără în grădina Vilei Iulia.

Trasee montane

– Munţii Rarău-Giumalău, Pietrele Doamnei;

– Munţii Călimani: Parcul naţional Călimani, Doisprezece apostoli, cariera de sulf, staţia meteo, lacul glaciar Iezer;

– Munţii Rodnei: pasul Rotunda, lacul Lala;

– Munţii Şuhard: Obcinele Bucovinei, pasul Trei movile, pasul Palma.

partia de schi vatra dornei bucovina iarna

Pârtii de schi

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, Vatra Dornei dispune de o pârtie de schi dotată cu teleschi lungă de 900 m, situată lângă parcul oraşului, şi de o pârtie de 3 km dotată cu telescaun.

Telescaunul are o lungime de 3,5 km, urcă până la o cotă de aproximativ 1200 m, de unde se poate admira în zilele însorite măreţia munţilor pe o rază de câţiva zeci de kilometri.

Gara Vatra Dornei
Gara Vatra Dornei

La Vatra Dornei se ajunge relativ uşor cu autoturismul personal din Oradea şi la fel şi cu trenul. Localitatea nu are propiul aeroport, cel mai apropiat fiind cel de la Suceava. Noi zicem că Vatra Dornei merită o vizită atât în perioada concediilor de vară, cât şi pe timp de iarnă.