Importanța controlului ochilor în diferite etape ale vieții

139
Importanța controlului ochilor în diferite etape ale vieții

Controlul ochilor în diferite etape ale vieții este crucial pentru menținerea sănătății oculare și pentru a depista orice problemă care ar putea apărea. Cu tratament de specialitate, acordat în faza de debut a unei afecțiuni oculare, cresc șansele ca vederea să nu fie afectată iremediabil. În ciuda percepției că un control al ochilor vizează doar determinarea acuității vizuale și actualizarea prescripțiilor, acesta reprezintă mult mai mult.

Controlul ochilor în copilărie

Controlul ochilor în copilărie este o etapă importantă în dezvoltarea sănătoasă a vederii. Corectarea deficiențelor de vedere prin tratament timpuriu poate include prescripție pentru ochelari de vedere, lentile de contact sau terapie vizuală. Oricare dintre aceste variante poate ajuta, prevenind complicații mai grave, cum ar fi pierderea vederii.

Rolul părinților și al optometristului în depistarea problemelor de vedere este crucial. Părinții pot observa semnele problemelor de vedere, cum ar fi clipitul excesiv sau apropierea prea mult a obiectelor de ochi. Optometriștii, pe de altă parte, pot efectua teste de vedere detaliate pentru a identifica și a trata deficiențele de vedere în stadiile incipiente. (1)

Programează-te la un consult optometric gratuit în Oradea și vezi dacă și copilul tău se califică pentru un examen al ochilor!

Preadolescența și schimbările vizuale

Un copil care se luptă cu o afecțiune oculară poate avea dificultăți în a urmări orele la școală, ceea ce poate duce la scăderea performanțelor școlare. Dacă nu poate vedea clar tablă, poate avea probleme în a înțelege materiile predate, ceea ce poate duce la rezultate slabe la testări și la rezultate generale mediocre la învățătură.

Vederea se poate schimba rapid în această perioadă de dezvoltare, astfel încât verificările regulate ale ochilor pot ajuta la identificarea și corectarea eventualelor probleme de vedere, înainte de a avea un impact negativ asupra copilului și a activităților desfășurate zilnic de acesta.

Recomandarea este de a se efectua un control al vederii în fiecare an, dacă nu există probleme evidente. În schimb, acolo unde au fost diagnosticate vicii de refracție, spre exemplu, por fi necesare controale mai dese. Aceeași situație este și în cazul celor cu istoric familial de probleme de vedere, ce trebuie să meargă periodic la control. (1), (2)

Verificarea vederii în tinerețe și la vârsta adultă timpurie

În acest interval, ochii sunt adesea supuși unor presiuni intense, pe fondul orelor petrecute în fața ecranelor sau efectuând activități care solicită vedere de aproape. Astfel, oboseala oculară devine o problemă comună. Aceasta se manifestă prin înroșirea ochilor, senzația de arsură sau prurit, vedere încețoșată și dureri de cap. Pentru a preveni și trata eficient aceste simptome, este esențial un control oftalmologic regulat, care poate identifica semnele timpurii ale problemelor.

Activitățile solicitante pentru ochi, precum cititul, utilizarea excesivă a computerului sau expunerea îndelungată la lumină puternică, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății oculare. Prin urmare, este important să se adopte strategii precum iluminarea adecvată a spațiului de lucru, reglarea corespunzătoare a luminii ecranului sau folosirea de ochelari de soare cu protecție UV în exterior.

Ținerea sub control și tratarea adecvată a altor boli cronice este un element important care contribuie și la păstrarea vederii clare și corecte. Stilul de viață și dieta joacă, de asemenea, un rol semnificativ în sănătatea oculară. (1), (2), (3)

Vârsta mijlocie: prevenirea și gestionarea presbiopiei

Presbiopia este o afecțiune oculară care apare, frecvent, în rândul persoanelor de vârstă mijlocie și înaintată. Aceasta se manifestă prin dificultatea de a vedea obiecte de aproape. Vorbim de un proces normal de îmbătrânire a ochiului ce apare, în principal, pe fondul pierderii flexibilității cristalinului, lentila naturală a organului vizual, care se adaptează pentru a permite ochiului să se concentreze asupra obiectelor de la diferite distanțe.

Este recomandat ca persoanele de vârstă mijlocie să facă un control oftalmologic anual. Acesta poate ajuta la depistarea timpurie a presbiopiei și ajustarea dioptriilor în consecință, înainte ca problema să devină mai gravă și să afecteze calitatea vieții. (2)

Vârsta a treia și problemele de vedere

O problemă frecvent întâlnită, la această categorie de vârstă, este cataracta, o încețoșare a cristalinului ochiului. Alte două afecțiuni comune sunt glaucomul, o boală care provoacă deteriorarea nervului optic, și degenerescența maculară, o afecțiune care distruge vederea centrală. Toate acestea pot fi identificate și gestionate prin controale regulate ale ochilor.

Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil să ai nevoie de ajustări frecvente ale dioptriilor. Ochii îmbătrânesc și nevoile lor se modifică. De aceea, ochelarii sau lentilele de contact pot necesita unele schimbări. Controlul oftalmologic periodic poate identifica orice modificări sau probleme, înainte ca acestea să devină serioase, contribuind astfel la menținerea unei vederi clare și corecte.

În magazinele Lensa din Oradea găsești ochelari și lentile de contact conform prescripției, primești sfaturi personalizate și consiliere de specialitate pentru a achiziționa varianta optimă de dispozitive de corecție a tulburării de vedere cu care te confrunți. (1), (2)

În final, este important să subliniem că și în absența unor simptome evidente, controalele regulate ale ochilor sunt esențiale pentru prevenirea și depistarea precoce a problemelor de vedere și a afecțiunilor oculare. Un optometrist poate oferi recomandări specifice pentru frecvența controalelor, în funcție de nevoile individuale și factorii de risc, dar și consiliere de specialitate în tratamentul corect al afecțiunilor oculare identificate.

 

Surse de informare:

1. Keep an Eye on Your Vision Health – https://www.cdc.gov/visionhealth/resources/features/keep-eye-on-vision-health.html, Accesat 14.12.2023

2. Your Eyes At Every Stage Of Life – https://atlanticeyeinstitute.com/your-eyes-at-every-stage-of-life/, Accesat 14.12.2023

3. Importance of getting eyes tested – https://www.nidirect.gov.uk/news/importance-getting-eyes-tested#:~:text=Regular%20eye%20examinations%20are%20important,be%20a%20risk%20for%20falls, Accesat 14.12.2023